Nytårsparole 2025.
Så er Nytårsparolen 2025 netop vel overstået. Desværre ikke med andagt denne gang, da Orlogsprovst Camilla Munch desværre var syg.
Selv Guds forbindelsesofficerer kan jo blive ramt af sygdom, men så håber vi i Nyborg Marineforening jo på revanche næste år!
Vores kor udfyldte på glimrende vis tidsrummet
andagten normalt ville have taget med sang.
Vores konstituerede formand Robert Dølling tog os derpå ud på en kort fortælling om året der gik, både af gode oplevelser i foreningen, men vi mindes selvfølgelig også dem der gik fra borde i årets løb.
Årets Mariner i Nyborg Marineforening 2024 blev afsløret, især til hovedpersonens store overraskelse - æren tilfaldt Arne Vestergaard Nielsen. Men måske knapt så stor overraskelse for alle andre, da Arne både er en god kammerat, altid er klar til at give en hjælpende hånd, om det så er i baren eller andre steder - og så er han vellidt af alle. BZ Arne! Se mere på siden Årets mariner.
Hele to fik også tildelt Danmarks Marineforening Hæderstegn, nemlig vores Kvartermester Ove Nielsen og Kasserer Søren Junker.
Begge blev hædret pga. deres mangeårige virke, efter indstilling fra Bestyrelsen i Nyborg Marineforening. Og når nu man kradser lidt på skottets overflade og opdager at de faktisk ikke helt møder kriteriet for "mangeårige", hvilket er minimum 10 år - står denne hæder desto meget mere tydeligt frem, for det er usædvanligt.
Også når man aldrig forsøger at skjule sin ærlige og bramfri mening om dette og hint - vi har dog lovet at holde personen der menes anonym (Det er Søren Junker vi mener). Ove Nielsens forbilledlige ledelse af bla. kabyssen og Baren blev også fremhævet. Så et på alle måder stort Bravo Zulu til jer også!
Der var en del både 25 års- og 40-års tegn til uddeling, men flere har dem til gode pga. sygdom. Fælles for alle hæderstegn, 25-års, 40-års og Årets Mariner 2024 medaljen er at de ikke blev påsat, men givet i æske. Så er det nemlig op til de fuldt fortjente modtagere at få læst op på hvordan medaljer og foreningstegn skal sidde på vores flotte uniform i Danmarks Marineforening. Dét vil der komme mere om, for alt der er værd at hædre og vise frem, er værd at gøre ordentligt!
'
Formanden (konstitueret) kom også i sin beretning ind på året 2025's mange aktiviteter, heraf naturligvis Danmarks Befrielse 4. maj og højtideligholdelserne af omkomne søfolk 1939-1945 og 82-året for tyskernes overfald på Flåden i 1943, henholdsvis den 6. juni og 29. august 2025. Samt Flagdagen 5. september 2025, igen i år i samarbejde med Nyborg Kommune som vi fortsat er meget stolte af.
Alle velkendte datoer i Nyborg Marineforening.
Efter beretningen gik vi til skafning, hvor kabyssen bød på en udsøgt Hamburgerryg med grønlangkål.
Heller ikke på årets første arrangement skuffede Kabyssen. BZ!
Næstkommende større arrangement er foreningens generalforsamling den 7. februar. Påklædning: Uniform.
På falderebet skal lyde en opfordring fra Bestyrelsen; hvis man sidder derude med kendskab til en god foredragsholder, eller et godt emne med maritimt islæt, at kontakte bestyrelsen da vi også i 2025 vil krydre vores lørdagsfrokoster med foredrag.
Foto Carlo Petersen
Fra venstre: Robert Dølling, Søren Junker og Ove Nielsen
Foto Carlo Petersen.
Foto Carlo Petersen
Tekst Allan Dølling
Mindehøjtidelighed for 80. året for D-Dag og for omkomne søfolk 1939-1945.
Torsdag den 6. juni 2024 afholdt Nyborg Marineforening i samarbejde med Nyborg kommune
Mindehøjtidelighed for D-dag og de omkomne søfolk 1939-45.
Paraden stilledes ved Marinestuen med deltagelse af Danehofgarden, der spillede musik. Herefter gik paraden til torvet og via bymidten til Kongens Skibsbro.
Der var deltagelse af repræsentanter fra flere lokalafdelinger under Danmarks Marineforening, besætningen fra Patruljefartøjet FREJA, Forsvarsbrødrene, medlemmer af Nyborg marineforening, Garder og Garderhusarforening samt Marinehjemmeværnets officielle Fane Kommando.
På torvet talte borgmester Kenneth Muhs.
Derefter gik paraden igennem byen til Kongens Skibsbro.
Her stod en gruppe fra Nyborg Marineforenings kor parat til at synge 5 sange i løbet af mindehøjtideligheden.
Kurt Verner bød velkommen.
Derefter var der taler af:
Borgmester Kenneth Muhs.
Orlogspræst Camilla Munch.
Landsformand for Danmarks Marineforening Steen Engstrøm.
Der blev lagt blomster ved mindesmærket FORSAVN af:
Borgmester Kenneth Muhs.
Landsformand for Danmarks Marineforening Steen Engstrøm.
CH Patruljefartøjet Freja KL. Mads Juul Jørgensen.
Forsvarsbrødrene v. Lars Lylov.
Senior Sailors v. Jørgen Frederiksen.
Kurt Verner talte om mindesmærket FORSAVN og det arbejde som flere forskellige havde udført, i forbindelse med projektet FORSAVN og placeringen på Kongens Skibsbro.
I den forbindelse blev Marineforeningens hæderstegn i sølv, tildelt til Mogens Larsen og Jørgen Frederiksen fra Nyborg marineforening, for det store arbejde der blev gjort i 2014-18 forud for afsløringen af FORSAVN.
Samtidig blev Sekretariats chef Tina Andersen og borgmestersekretær Susanne Nielsen tildelt Marineforeningens hæderstegn i sølv for det store arbejde de bistår Marineforeningen med, herunder FORSAVN.
Efterfølgende blev paraden afsluttet med march til Marinestuen.
Dobbeltklik her for at tilføje din egen tekst.
Velkomst ved Kurt Verner
Samarbejdspartnere – annoncører – sponsorer
- andre MF – soldaterforeninger og naturligvis egne medlemmer.
.
Nyborg Marineforening blev grundlagt i 1913 og havde gennem de første år
domicil på forskellige restauranter.
Således var det dengang. I 1968 blev der lidt stille i foreningen, den gik mere eller mindre i stå indtil 8 dec.1977. Da blev der holdt generalforsamling i kælderen under Borgerforeningen. En ny bestyrelse blev valgt med Gunnar Hansen som formand. Det var også mit første møde med foreningen. Jeg blev medlem og har været det siden. N.M. fortsatte med skiftende adresser og svingende medlemstal frem til 1985 hvor vi fik lejemålet af Veierboden.
Nu bestemte vi selv og kunne forme et egentligt foreningsliv. Det var også her, at lørdagsfrokosterne blev født. Børge Ferning blev formand i 1988 og satte kursen for N.M. Han etablerede også et samarbejde med N.K, N.H. og Slipshavn. Medlemstallet voksede og pladsen blev hurtigt for trang i Veierboden.
I 1994 flyttede vi til vores nuværende hus, vores eget. I 2006 oprettedes et skyttelav med Bjørn Andersen som formand.
Skyttelavet har hentet 10 DM og et utal af distriktsmesterskaber. I dag er Børge Andersen leder af skytterne. I 2006 oprettedes også et sangkor af Kaj Bonde. Det blev en stor succes. Koret er efterspurgt både internt og eksternt. Koret ledes i dag administrativt af Kasten Berthelsen med Erik Sørensen som Maestro. De giver en lille optræden senere i dag.
I 2015 blev jeg formand som nr. 13 i rækken. Siden da har NM været organiseret i en projektorganisation. Med en bestyrelse som projektledelse. Vi har over de sidste 2 år tilpasset NM. til tidens krav, gældende lovgivning og meget andet. Det betyder at vi nu har et beskrevet kasse regnskabs-system med digital kasse, bogføring- og lagerstyringssystem. Samtidig er alle arbejdsfunktioner beskrevet. Det har været svært, men nu er vi i mål.
Motto: Vi bærer historien ind i nutiden og bevarer den for fremtiden.
Det gør vi ved afholdelse af arrangementer som 04 maj, 06 juni, 29. august og 05. sep. Samt udgivelse af historiske skrifter. – Avernakke – Slipshavn.
Det gør vi i et godt samarbejde med kommune, Lokalhistorisk Arkiv, Østfyns Museer med stor støtte fra annoncører og sponsorer. Arbejdet udføres af ca. 35 medlemmer. Uden deres indsats – ingen NM.
Vi har i år gennemført 2 store renoveringsarbejder. I sommer en del af kabysområdet. Arbejdet blev udført af egne medlemmer. Sidst på året en udskiftning af facaden. Det er dyrt. Arbejdet blev udført af Skøtts Snedkeri til en fornuftig pris. Begge arbejder blev finansieret af flotte bidrag fra fonde, firmaer og enkelt personer samt træk på kontoen for støtteaktier. Renoveringsarbejderne fortsætter i 2024 med bla. andet færdiggørelse af kabys.
Her er vi i dag, med en stærk forening på ca. 320 medlemmer og et stort og alsidigt program med det formål, at udbrede kendskabet til Søværn og det maritime område i lokalsamfundet samt udbygge og vedligeholde et godt socialt miljø for medlemmer og deres familie.
Tak for fremmødet. Nyd omgivelserne få en god snak. Om lidt overrasker kabyssen.
KV.
Mindeaften den 4. maj 2023.
Den fjerde maj blev der traditionen tro afholdt en mindeaften i Marinestuen. Det blev en både hyggelig og munter aften iblandet den i situationen nødvendige alvor.
Først blev deltagerne hilst velkommen af formanden Kurt Verner. Efter flaghejsning og fælles afsyngning af Kongesangen beordrede han koret til at synge velkomstsangen ”Velkommen i Kahytten”.
Når Kurt giver ordrer i Marinestuen, hvad enten det er til flaghejsning eller i anden anledning, afslører stemmeføringen tydeligt den pensionerede officer. – I´m just saying it.
Kurt afholdt derefter på smuk vis den tale, der skulle til, for at mindes de begivenheder der for henved 80 år siden skabte så mange tragedier i Europa. Også her i Danmark var der faldne at mindes. Ikke mindst blandt danske søfolk krævede begivenhederne ofre. I måske mere end fem år var mange af dem afskåret fra at komme hjem til familien i Danmark. Og mange af dem måtte betale den ultimative pris og vendte aldrig hjem.
Koret stillede derefter igen op og sang for i aftenens ALSANG. Som under besættelsen blev det også denne aften til en fælles glæde og fornøjelse at synge sammen.
Der var en pause i ALSANGEN klokken 20:36. Da bragede lyden af frihedsbudskabet fra BBC igennem højttalerne. Efterfølgende sænkedes flaget på halv, der blev holdt et minuts stilhed og flaget hejstes igen på hel.
Klokken 21 serverede det dygtige kabyspersonale kaffe og varme hveder med pålæg. Som altid var traktementet vel tilberedt af friske råvarer. Også den del af aftenens arrangement var vellykket. Som gæst i Marinestuen er vi altid heldigt stillede med ”Kabyssen”.
Alle var oppe at stå da vi i fællesskab sang ”Der er et yndigt land”. Og koret satte punktum for en mindeværdig aften i Marinestuen ved at synge ”Ankeret op”.
Hvor har de medlemmer som ikke deltog, snydt sig selv for en dejlig aften.
Mindearrangement 6. juni 2023
I 2018 rejste Nyborg Marineforening i samarbejde med Nyborg Kommune mindesmærket FORSAVN til minde om de 35 søfolk fra Nyborg, der mistede livet under krigen 1939 – 1945. Mindesmærket er skabt af den fynske kunstner Lars Abrahamsen og finansieret af Albani Fonden. Hvert år på D-Dag afholdes en højtidelighed med deltagelse af Søværn, Marinehjemmeværn, soldaterforeninger og Marineforenings afdelinger fra hele Fyn samt Nyborg Fæstnings Saluteringslav.
Arrangementet blev afsluttet med spisning i Marinestuen. En stor tak til alle deltagerne for at være med til at fastholde traditionen.
Næste år er 80 året for D-Dag, og arrangementet vil få et helt særligt forløb.
I Nyborg Marineforening henter vi historien ind i nutiden og bevarer den for fremtiden!
Mindearrangement 29. august
Det er en god tradition der er skabt i Nyborg Marineforening, hvor vi 29. august mindes de danske soldater som mistede livet ved tyskernes angreb på Danmark den 29. august 1943. Således også på minestrygerne i Nyborg Havn. Ved dette angreb mistede Orlogsgast Niels Bøje Olsen livet. I år var det 80 års dagen for angrebet.
Jyske Dragonregiment (JDR) ankom og Paraden blev afleveret til Nyborg Marineforenings formand Kurt Verner, der bød velkommen.
Marinekoret og alle deltagere sang ”I Danmark er jeg født”. Herefter var der tale ved Danmarks Marineforenings Landsformand Steen Engstrøm og Borgmester Kenneth Muhs - hvorefter Marinekoret samt alle deltagere sang ”Kongernes Konge”
Der blev lagt smukke blomsterbuketter af JDR, Borgmesteren, Søværn, N.M og Danske Soldaters Fællesråd.
Trompetist PMUK spillede ”Danmarks Sidste honnør” – og Marinekoret og alle deltagere sang ”En lærke letted” - hvorefter Nyborg Fæstnings Saluteringslav afgav ”Det danske løsen”
2 af Nyborg Marine forenings medlemmer fik ved paraden overrakt jubilartegn for indkaldelse til Søværnet som følger: Hans Andersen 50 år og Sigfred Grundahl 65 år.
Derefter afslutning ved Kurt Verner – og Marinekoret og alle deltagere synger ”Der er et yndigt land”.
Paraden afgik til Marinestuen, hvor der var arrangement for deltagere og inviterede.
Sideløbende med dette arrangement fortalte John Maalø Larsen 1200 elever på Nyborg Gymnasium om 29 august i Nyborg. Dette blev efterfulgt af Prinsens Livregiments Musikkorps (PMUK), der berigede eleverne med en smuk koncert.
Om eftermiddagen gennemførte JDR med ledsagelse af Nyborg Garderforening og Nyborg Marineforening en smuk højtidelighed på Østerøvej ved det gamle Vandrerhjem, Hotel Nyborg Strand og på den nye kirkegård.
En smuk 80 årsdag var tilendebragt i Nyborg.
Den nationale Flagdag den 5. september
I samarbejde med Nyborg Kommune afholdt Nyborg Marineforening ”Den nationale Flagdag” hvor Danmarks udsendte anerkendes for den indsats de har ydet og hvor de faldne mindes.
I år startede arrangementet på torvet hvor paraden blev stillet af Per Nyegaard Olesen. Borgmester Kenneth Muhs bød deltagerne velkommen. Herefter gik paraden til Nyborg Marineforening, hvor formand f Kurt Verner overtog paraden og bød velkommen. Efterfølgende var der officiel flagsætning ledsaget af ”Der er ingenting der maner” smukt fremført af vores kor.”. Last Post v/Per Nyegaard Olesen Nyborg Marineforening.
Borgmester Kenneth Muhs holdt kommunens tale til veteraner og deltagere.
Oberst Fleming Meinertz holdt en smuk og gribende tale for veteraner og ledsagere.
Der afsluttedes som sædvanlig med salut afgivet af Nyborg Fæstnings Saluteringslav.
I paraden deltog Veteraner, Søværn, Marinehjemmeværn, Garder-og Garderhusarforeninger, Nyborg Marineforening samt ledsagere og inviterede gæster.
Patruljefartøjer fra Søværn og Marinehjemmeværn var fortøjet i Vesterhavnen.
Efter paraden var der socialt samvær for deltagerne og deres ledsagere med underholdning af koret.
En god tradition er bibeholdt.